3 простих способи відрізнити ГМО від звичайних продуктів
3 простих способи відрізнити ГМО від звичайних продуктів
Вчені сперечаються про вплив генетично модифікованих продуктів на здоров’я. У США, Китаї та Канаді вирощують змінену кукурудзу, сою, картоплю, а от Австрія, Греція і Угорщина оголосили себе вільними від ГМО.
Шкоду ГМ-продуктів не доведена, але, якщо вам важливо, щоб ваша їжа була повністю натуральною Тутка підкаже, як розрізняти продукти.
· ГМО — генетично модифіковані організми (рослини, тварини, мікроорганізми), яким пересадили гени інших організмів.
· ГМ-продукти володіють стійкістю до комах-шкідників, гербіцидів, грибків і вірусів. Їх смак кращий, а ростуть вони швидше традиційних продуктів.
· Поки немає ніяких наукових доказів того, що модифіковані продукти небезпечні для людини. Численні міжнародні дослідні установи та наукові організації підтверджують ці дані.
· ГМ-продукти можуть викликати алергічну реакцію. Наприклад, якщо у вас алергія на фундук і ви з’їли продукт з генами цього горіха, то непереносимість дасть про себе знати. Тому уважно вивчайте інформацію на етикетках.
1. Вивчіть етикетку
Натуральні продукти маркують особливим чином. Шукайте позначки «100 % organic», «Органічний», або «Made with organic ingredients». Вони гарантують, що у товарі немає генетично модифікованих компонентів.
Зверніть увагу на написи «Без ГМО», «Non-GMO» і «Made without genetically modified ingredients». У складі цих товарів можуть бути ГМО, але не більше 0,9 %.
У США овочі і фрукти позначають PLU-кодом з 5 цифр на ціннику. Код на трансгенних продуктах починається з 8.
2. Зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту
Генетично модифіковані продукти бездоганні на вигляд. Вони мають правильну форму, однаковий розмір і довго не псуються, так як нові гени дозволяють їм бути стійкими до негативного зовнішнього впливу. Наприклад, ген бактерії Bacillus thuringiensis, доданий в ГМ-рослини, виробляє токсин, який отруює шкідників.
Якщо овочі пошкоджені комахами, швидше за все, перед вами натуральний продукт.
3. Якщо для вас важливо не вживати ГМ – продукти, запам’ятайте цей список:
78 % сої, 33 % кукурудзи, 64 % бавовни і 24 % ріпаку в світі — трансгенні.
Їх додають в такі продукти, як:
- ковбаса, сосиски
- молочні та сирні продукти
-напівфабрикати і борошняні суміші
- сухі сніданки, каші швидкого приготування
- хліб, кондитерські вироби
-солодкі напої
-бавовняне і арахісове масло
- майонез
-шоколадний сироп
Навігація
- Головна
- Новини
- Адміністрація школи
- Про школу
- Фотоальбом
- Історія школи
- Учнівська рада
- Громадська приймальня
- Корисні посилання
- Пошта
- Шевченківська сторінка
- Національно-патріотичне виховання.
- Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Національна дитяча "гаряча лінія"-116111
- Oхоплення навчанням
- Здоров'я-скарб ,бережи його!
- Олімпіади І тур
- Працевлаштування випускників
- Правова сторінка
- НУШ
- Кадровий склад педпрацівників
- Для Вас,батьки.
- Карантин.Дистанційне навчання!
- Телевізійні уроки проєкту
- Національна дитяча "гаряча лінія"
- Як створити недискримінаційне середовище у школі: покрокова інструкція.
Новини
РОЗМІЩУЙТЕ
Контакти
Адреса:вул.Центральна,21
с. Велика Вулига,
Тульчинський р-н,
Вінницької обл.
Тел.: (04355)27760
Email:vyluga_chol@ukr.net: